Total Pageviews

Friday, March 14, 2014

He said, Somalia


Hari Khamis last week aku balik. Balik Perak ye anak-anak. Tapi Mak Abah dan kakak aku tak tau pun aku balik. Alang-alang balik emergency kan, acah-acah lah nak surprise.

Jadi, aku balik Kuching balik Isnin malam. Flight aku sepatutnya pukul 10.15 pm. Tapi disebabkan cabin crew lambat sampai dari Singapore, flight terpaksa lah delay pukul 11.20 pm. Rabaknya mata Tuhan je yang tau.

Sesedang aku scroll timeline sambil memerhatikan reporter dekat KLIA, tetibe ada seorang lelaki tegur.

Man: Are you from Malaysia?

Sebenarnya terkejut jugak tetibe ada suara sayu-sayu je kedengaran ni. Aku pun toleh ke kiri.

"Em, yes."

Man: What happened to your plane? Where did it go?

"I don't know. There's no clues."

Man: How can a big plane went missing? What's your thoughts?

"I have no idea. Maybe crashed. Or maybe hijacked."

Man: So, you're going to Abu Dhabi?

"Oh nope. I'm heading to Kuching."

Man: Where's Kuching?

"It's in the state of Sarawak. It's about 975km away from here." (Kalau tak sebab selalu dengar captain bagitau berapa jarak dia, aku pun tak pernah nak ambik tahu berapa KM KL ke Kuching)

Man: Wah, it's far away. Is it in Kalimantan? In Indonesia?

"Yeap near Kalimantan, but still in Malaysia. Where are you come from?"

Man: I'm from Canada... in Toronto. I just came back from Jakarta. So, you mean Sarawak is in Malaysia? But why it's so far?"

"Because it's separated with South China Sea."

Man: Oh, I seeeee...

Aku malas sebenarnya nak bersembang sebab dia ni cakap slow sangat. Sikit-sikit karang, "Em, sorry?" sikit-sikit karang, "Em, pardon?". Karang kalau aku tak jawab soklan dia, mesti dia dah boleh geng dengan Dora The Explorer, asal tanya je takde siapa jawab.

Jadi, aku letak lah earpod acah-acah dengor lagu.

Tetibe, dia tanya lagi.

Man: You're Malaysian, aite?

"Yeah."

Man: But why Malaysians there're different people?

"Different people? What do you mean?"

Man: I mean, there's white.. some people are..

"Oh, the skin? Of course, normally Malays are tanned. But some of us are much way fairer."

Man: So.. What is your religion?

"Oh, Islam."

Man: So, you're from Somalia?






Krik krik krik.


Otak lagging kejap ......




Adekah awak sebenarnya seketul kuih bahulu? Somalia people? Effing serious? 

Down betul aku.